Planinski domovi 


Kocbekov dom na Korošici (1808 m)

 

 

Planinsko društvo Celje Matica

Stanetova 1, 3000 Celje

 

PZS - Kocbekov dom na Korošici

 

Mojca Perbil

+386 41 479 487

pdcelje@siol.net 

 

  Odprto: od 15. junija do 15. septembra

 

Planinska postojanka stoji ob južnem vznožju Ojstrice, nad prostrano zeleno kotlino Korošice. Imenovana je po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah.      

 

Dom je odprt od 15. junija do 15. septembra, v primeru ugodnih vremenskih razmer do 15. oktobra. 

 

V gostinskem prostoru je 80 sedežev in kmečka peč. V 4 sobah je 32 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 69 ležišč. V zimskem času je zimskim pohodnikom in turnim smučarjem na voljo urejena zimska soba s plinskim gorilnikom, plinsko svetilko, posteljo in petrolejsko pečjo (za 5 oseb). Ključ zimske sobe se rezervira v PD Celje-Matica, dobi pa se na kmetiji Planinšek v Podveži  (03 584 42 54), kjer morajo uporabniki pustiti osebni dokument in podpisati izjavo z varnostnimi navodili o pravilni in varni uporabi aparatov za ogrevanje in razsvetljavo.

 

Koča ima lastno elektriko, ki jo pridobivajo s pomočjo agregata in solarnih celic. 

 

Izpred doma je lep razgled na vrhove, planote in zeleno pokrajino Kamniških in Savinjskih Alp. Na vzhodu je obširna Dleskovška planota z najvišjimi vrhovi Veliki vrh, Tolsti vrh, Dleskovec in Črni vrh; na jugu sta v bližini Koroški vrh in Lučki Dedec, med njima je Prag (1910 m); na zahodu se nad Petkovimi njivami dviga skalni svet Lučke Babe (2244 m), za Petkovimi njivami pa vidimo greben Zeleniških špic in južna pobočja Planjave; na severni strani doma so južna pobočja Ojstrice