Planinski domovi


Koča na Loki pod Raduho (1534 m)

 

 

Planinsko društvo Luče

Strmec 34, 3334 Luče

 

PZS - Koča na Loki pod Raduho

 

Mirko Kramar

+386 41 968 022

kocanaloki@gmail.com 

Facebook

 

Odprto: od 15. junija do 31. septembra

Koča stoji na planini Loka na vzhodnem pobočju Raduhe, tik nad gozdno mejo.  

 
Koča je odprta od začetka junija do konca septembra, maja in oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih, za skupine nad 10 oseb pa po dogovoru tudi ob drugem času.
 
V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, v večji gostinski sobi tudi kmečka peč. V koči je 85 ležišč - 40 na skupnem ležišču in 45 postelj v šestih sobah. Na voljo je umivalnica s toplo in mrzlo vodo in straniščem in fotovoltaični agregat za elektriko.
 
Z roba nad kočo je lep razgled proti jugu na Zgornjo Savinjsko dolino in na gore nad njo. Razgled proti vzhodu zakrivajo bližnji vrhovi okrog planine Javorje; od jugovzhoda do jugozahoda vidimo v daljavi Menino planino, malo bliže Veliki Rogatec in nekaj najbolj vzhodnih vrhov Savinjskih Alp nad Lučnico; na zahodni strani se v bližini dviga Raduha; severno sta vrhova Lanež in Jelovec.
 

 


Kocbekov dom na Korošici (1808 m)

 

Planinsko društvo Celje Matica

Stanetova 1, 3000 Celje

 

PZS - Kocbekov dom na Korošici

 

Mojca Perbil

+386 41 479 487

pdcelje@siol.net 

 

  Odprto: od 15. junija do 15. septembra

 

Planinska postojanka stoji ob južnem vznožju Ojstrice, nad prostrano zeleno kotlino Korošice. Imenovana je po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah.      

 

Dom je odprt od 15. junija do 15. septembra, v primeru ugodnih vremenskih razmer do 15. oktobra. 

 

V gostinskem prostoru je 80 sedežev in kmečka peč. V 4 sobah je 32 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 69 ležišč. V zimskem času je zimskim pohodnikom in turnim smučarjem na voljo urejena zimska soba s plinskim gorilnikom, plinsko svetilko, posteljo in petrolejsko pečjo (za 5 oseb). Ključ zimske sobe se rezervira v PD Celje-Matica, dobi pa se na kmetiji Planinšek v Podveži  (03 584 42 54), kjer morajo uporabniki pustiti osebni dokument in podpisati izjavo z varnostnimi navodili o pravilni in varni uporabi aparatov za ogrevanje in razsvetljavo.

 

Koča ima lastno elektriko, ki jo pridobivajo s pomočjo agregata in solarnih celic. 

 

Izpred doma je lep razgled na vrhove, planote in zeleno pokrajino Kamniških in Savinjskih Alp. Na vzhodu je obširna Dleskovška planota z najvišjimi vrhovi Veliki vrh, Tolsti vrh, Dleskovec in Črni vrh; na jugu sta v bližini Koroški vrh in Lučki Dedec, med njima je Prag (1910 m); na zahodu se nad Petkovimi njivami dviga skalni svet Lučke Babe (2244 m), za Petkovimi njivami pa vidimo greben Zeleniških špic in južna pobočja Planjave; na severni strani doma so južna pobočja Ojstrice