Planinske poti


Raduha (2062 m) 

 

Raduha, najvišja gora vzhodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp, ima dva obraza. Severna pobočja so strma in skalnata, južna pa se z gostimi gozdovi in vmesnimi travniki zložno spuščajo vse do Luč, od koder vodi na vrh ena izmed markiranih planinskih poti.

 

Raduha slovi po bujni alpski flori ter čudovitem razgledu - zaradi osamljene lege je z njenega vrha 

Raduha

prostran razgled na vse strani. V bližini planine Arta se nahaja Snežna jama, ki je najvišje ležeča kraška jama v Sloveniji urejena za turistični ogled.

 

Na Raduho so speljane markirane poti z vseh strani. Alpinistično zanimiva je predvsem severozahodna stena. Pozimi je možna tudi turna smuka z vrha čez Durce na planino Grohot ali na sončno planino Loka. 

 


Rogatec (1557 m)

 

Rogatec je 1557 metrov visok predalpski vrh, ki je znan po edinstveni in bogati geološki sestavi. Zaradi samotne lege ima izreden razgled na Savinjske Alpe, na Ljubljansko kotlino, Zasavsko hribovje, Golte in Smrekovško pogorje.

 

Iz Kala, sedla med Lepenatko in Rogatcem, vodi na vrh zelo zahtevna markirana pot, ki ni za vrtoglave. Lažja pot nas vodi od Zgornjega Špeha po strmem vzhodnem pobočju.

 


Dleskovška planota

 
Dleskovška planota je krajinsko nadvse privlačna visokogorska kraška planotaPoleti prepredena z uhojenimi brezpotji, pozimi predstavlja raj za turne smučarje. 
 
Razgibana pokrajina, posejana s kopastimi vrhovi, planinskimi pašniki in pastirskimi stezami, bo očarala ljubitelje samotnih potepanj. 

Planina Podvežak (1440 m) leži na južnem robu planote. Gozdna cesta pripelje tik pod planino in omogoča enostaven dostop do obnovljene pastirske koče (15 min) in Korošice. 


Za planince je zanimiv tudi pristop s planine Ravne (1500 m), na kateri je tudi obnovljen pastirski stan.

 


Ojstrica (2350 m)

 
Ojstrica je, poleg Planjave, najvišji vrh v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp.
 
Na oba vrhova vodijo številne markirane poti iz smeri Kamniške Bistrice, Podvolovljeka, Logarske doline in Robanovega kota.
 
Severna stena Ojstrice je zanimiva tudi za alpinistične vzpone